Acasă Sănătate
Categorie:

Sănătate

Publicitate

În cazul rezistenței la insulină, organismul își pierde sensibilitatea la insulină și procesul de metabolizare a glucozei este afectat. După o masă, carbohidrații sunt transformați în glucoză, care intră în sânge. Pentru a permite zahărului să intre în celule și să fie utilizat pentru energie, pancreasul produce insulină. Cu toate acestea, în cazul rezistenței la insulină, celulele nu mai răspund în mod normal la această substanță și glucoza rămâne în sânge. Ca răspuns, pancreasul începe să producă și mai multă insulină pentru a compensa acest eșec.

În timp, acest mecanism se defectează: glanda devine epuizată, nivelul hormonului scade, iar glicemia continuă să crească.

Excesul de greutate și de țesut adipos contribuie la rezistența la insulină, deoarece celulele grase eliberează molecule inflamatorii care afectează sensibilitatea la insulină. Organismul încearcă să scape de excesul de glucoză prin stocarea acestuia în ficat și mușchi. Dar atunci când aceste depozite devin debordante, excesul de zahăr este transformat în grăsime, exacerbând tulburările metabolice. În cele din urmă, acest lucru duce la dezvoltarea prediabetului și a diabetului de tip 2 și crește riscul de boli cardiovasculare.

Pagini: 1 2

Publicitate

De ce apar vânătăi aparent fără motiv

Atunci când un vas este deteriorat, o anumită cantitate de sânge se scurge înainte ca golul să fie astupat de sistemul de coagulare. Deci, de cele mai multe ori, pur și simplu nu observăm când ne apar vânătăi. Mai ales dacă vasele de sânge sunt fragile sau există o problemă cu celulele sanguine și proteinele de coagulare.

Din cauza traumelor.

Dacă vă loviți de o masă, sunteți trântit puternic pe spate sau ciupit în joacă, este posibil să nu vă amintiți sau să nu percepeți acest lucru ca pe o rană. Va apărea totuși o vânătaie.

Leziunile ușoare sunt mai susceptibile să apară la persoanele cu pielea deschisă la culoare și la femeile supraponderale.

Pagini: 1 2

Publicitate

Bacterii periculoase

Coaja pepenelui poate fi infestată cu bacterii care pot provoca o infecție intestinală. Și aceasta este cea mai probabilă cauză a otrăvirii de la desertul de vară.

Este descris un caz în care o întreagă familie, după ce a gustat pepene roșu, a făcut gastroenterită – inflamație acută a membranei mucoase a stomacului și intestinelor. Medicii au găsit bacteria Escherichia coli în scaunele victimelor. Ulterior, s-a dovedit că vânzătorul a injectat pepenii cu o soluție cu un colorant și îndulcitor pentru a îmbunătăți aspectul și gustul mărfurilor. Și aceleași E. coli au fost găsite în paharul de amestecare.

Chiar și fără astfel de metode, bacterii precum Salmonella Enteritidis și Campylobacter pot infecta coaja unui pepene în timp ce acesta se află încă pe pat, în timpul transportului și depozitării, sau în bucătăria de acasă.

Pagini: 1 2

Publicitate

Durerea de cap tensionată

Dacă în mijlocul unei zile dificile îți vine să îți freci tâmplele zbuciumate cu degetele, probabil că de vină este o durere de cap de tensiune. Este cel mai frecvent tip de durere de cap. Este descrisă de cadrele medicale ca fiind senzația că ți-ai pus un cerc larg, greu și prea strâns pe cap.

Ce trebuie să faceți

De obicei, pentru a scăpa de o durere de cap tensionată, este suficient să vă odihniți. Încercați să vă relaxați, puneți o compresă rece pe frunte, dacă este posibil. Dacă nu funcționează, luați un analgezic fără rețetă pe bază de ibuprofen sau naproxen sodic.

Dacă durerea reapare de mai mult de două ori pe săptămână, merită să consultați un medic – un medic de familie pentru început. Simpla administrare de analgezice în acest caz este periculoasă. În primul rând, corpul dumneavoastră se poate obișnui cu ele și eficacitatea pastilelor va scădea. Și în al doilea rând, riscați să aveți un alt tip de durere de cap – legată de utilizarea medicamentelor.

Pagini: 1 2

Publicitate

Senzația de nisip poate apărea după mai multe ore de lectură sau de lucru în fața unui ecran. Principalul motiv este că o persoană clipește mai rar atunci când se concentrează asupra a ceva. Din această cauză, lichidul lacrimal se evaporă rapid de pe suprafața ochiului, ceea ce duce la disconfort.

În plus, lumina albastră de la ecrane irită membrana mucoasă. Producția de lichid lacrimal scade și ochiul se spală mai rău.

Ce trebuie să faceți

Disconfortul trece rapid atunci când o persoană este distrasă de la computer sau carte. Dar, dacă acest lucru nu ajută, încercați:

  • Clipiți în mod regulat.
  • Folosiți picături hidratante.
  • Așezați monitorul la nivelul ochilor, preferabil la 50-70 cm distanță.
  • Țineți o carte la aproximativ 40 cm distanță și la un unghi de 60 de grade.
  • Luați pauze regulate, mutându-vă privirea de la ecran sau carte la alte obiecte.

Pagini: 1 2

Publicitate