Acasă Lifehacks
Categorie:

Lifehacks

Publicitate

Care sunt diferitele tipuri de plictiseală

De multe ori credem că plictiseala este la fel. Se pare că aceasta este o concepție greșită. Oamenii de știință disting până la cinci tipuri ale acestei stări. Dar majoritatea dintre noi în timpul vieții noastre experimentăm doar una dintre ele, care depinde de calitățile noastre personale.

Și, deși plictiseala este caracteristică tuturor, unii dintre noi sunt mult mai predispuși la ea. Acestea fiind spuse, trebuie să ne dăm seama că orice fel de plictiseală este un semnal pentru schimbare. Și, în loc să suferim, merită să folosim această stare ca o trambulină către nou și interesant. Și pentru a face acest lucru, este important să înțelegeți exact cu ce fel de plictiseală aveți de-a face.

Calibrarea

Acesta este sentimentul că vrei să faci altceva decât ceea ce faci acum, dar nu știi ce anume. Acest tip de plictiseală are un plus semnificativ: dacă un lucru interesant apare brusc la orizont, veți avea deja dorința de a-l face. Minusul este că nu întotdeauna ne putem gândi imediat la o alternativă la activitatea care nu ne convine.

Căutarea

Ca și în cazul plictiselii de calibrare, în cazul căutării nu sunteți mulțumit de situația actuală. Diferența este că sunteți în căutarea activă a ceva de făcut pentru a învinge plictiseala. Dacă nu reușiți să găsiți ceva interesant de făcut, tipul căutător se va transforma treptat în tipul reactiv.

Pagini: 1 2

Publicitate

Ce este o stare de flow

Flow este un complex de emoții care ajută o persoană să se cufunde complet în activitatea curentă. Fie că este angajată în afaceri, creativitate, sport sau rezolvarea sarcinilor de lucru, într-o astfel de stare poate atinge productivitatea maximă în activitatea sa. Studiile au arătat: uneori, aceasta poate crește cu 500% față de rezultatele medii.

Este posibil să vă cufundați în flux în mod conștient

Din păcate, acest set uimitor de sentimente apare rareori la cerere. În mod interesant, cuvintele „flow” și „inspirație” sunt de obicei asociate tocmai cu activități creative sau cu o atitudine creativă față de lucrurile obișnuite. Așadar, în căutarea acestei stări, merită să studiați modul în care artiștii, scriitorii, dansatorii și muzicienii o obțin. Și să replicăm abordarea lor.

Aproape toți oamenii care au reușit să se realizeze în creativitate, observă că este inutil să stai și să aștepți sosirea muzei. Ei sunt siguri că trebuie să începeți să lucrați în orice dispoziție – aceasta este cheia succesului. Iar inspirația vine de obicei mai târziu.

Automatizați abilitățile importante

Există o regulă de bază simplă: repetați acțiunile alese până când le puteți face fără să vă gândiți. Un copil care a învățat să meargă nu se gândește cum să își miște picioarele. Patinatorii artistici petrec luni de zile exersând rutine complexe și apoi le execută automat. Ca urmare, ei nu trebuie să cheltuiască energie și atenție în timpul unei performanțe pentru a-și aminti secvența corectă. Iar oprirea atenției excesive este o condiție importantă pentru senzația de flow.

Pagini: 1 2

Publicitate

Faceți exerciții de mindfulness

Dacă nu le-ați făcut niciodată, începeți cu cele de bază, cum ar fi exercițiul „5-4-3-2-2-1”. Numerele din numele său înseamnă următoarele:

  • 5 – acordați atenție la cinci obiecte pe care le vedeți în apropierea dvs;
  • 4 – evidențiați patru lucruri pe care le puteți atinge;
  • 3 – concentrați-vă asupra a trei sunete pe care le auziți;
  • 2 – mirosiți două mirosuri care vă înconjoară;
  • 1 – găsiți un lucru pe care îl puteți gusta.

Încearcă să fixezi mai des cu percepția ta mediul din jurul tău, fă-ți timp să explorezi spațiul de lucru sau de acasă. Un astfel de mic antrenament vă va face mult mai atenți.

2. Ascultați în mod activ

Aceasta înseamnă nu doar să faceți un efort conștient pentru a auzi ce spune cealaltă persoană. Este important să petreceți timp și energie mentală pentru a „procesa intern” informațiile pe care le primiți. Această abordare ajută, de asemenea, la pomparea atenției.

Pagini: 1 2

Publicitate

Ce este o listă „înțepătoare” de lucruri de făcut

Serena Wolfe, bucătar-șef și autoare de cărți de nutriție, a inventat această metodă de a face lucrurile. Ideea ei de listă „înțepătoare” constă în mici lucruri de făcut care de cele mai multe ori pot fi rezolvate destul de repede, dar pe care nu le facem timp de săptămâni sau chiar luni. De exemplu, să ne facem o programare pentru un control medical periodic, să returnăm magazinului un tricou care nu ni se potrivește, să ducem o umbrelă la reparat. Tot timpul în care amânăm astfel de lucruri, ele ocupă un spațiu exagerat în capul nostru și ne „gâdilă” enervant în fiecare zi.

Pagini: 1 2

Publicitate

Determinați-vă volumul de muncă actual

Înainte de a vă asuma noi sarcini la serviciu, pentru a nu vă trezi într-un „incendiu” și mai mare, evaluați timpul pe care îl petreceți cu sarcinile actuale. Este important să eliminați judecata subiectivă: s-ar putea să simțiți că vă înecați în sarcini, dar, în realitate, nu aveți prea multe de făcut.

Descoperă-ți punctele slabe și punctele forte

Acest lucru vă va ajuta să înțelegeți motivul pentru care apar blocajele. Răspundeți mai întâi la întrebarea dacă este din cauza faptului că sunt prea multe sarcini pentru o singură persoană și apoi analizați rolul dvs. în provocarea ambuteiajelor.

Pagini: 1 2

Publicitate