Acasă Societate
Categorie:

Societate

Publicitate

În lumea dinamică de astăzi, în care totul este interconectat, oboseala socială devine o problemă comună. Potrivit Fundației britanice pentru sănătate mintală, 74% dintre persoanele din Regatul Unit s-au simțit prea copleșite de interacțiunea cu alte persoane cel puțin o dată în viață.

În același timp, nu numai comunicarea personală în viața reală duce la epuizare. Rezultatele a numeroase studii demonstrează că rețelele sociale pot influența nivelul de anxietate și depresie. Iar un alt studiu britanic a arătat că 70% dintre tineri se confruntă cu oboseală socială și suprasolicitare din cauza presiunii comunităților online.

Deși socializarea este importantă pentru sănătatea și bunăstarea generală, totul este bun cu moderație. În caz contrar, există riscul de a vă suprasolicita încercând să socializați cu toată lumea în același timp și de a experimenta ceea ce experții numesc epuizare socială.

Pagini: 1 2

Publicitate

Ce se știe despre cauzele și consecințele verbozității

Psihologia are puține de spus cu privire la cauzele fenomenului care este etichetat prin termenul „verbozitate fără țintă”. Deși a fost studiat din punct de vedere neurocognitiv și s-a constatat, de exemplu, că, din cauza anumitor tulburări ale așa-numitei funcții a lobilor frontali ai creierului, o persoană își pierde controlul asupra sa și pur și simplu nu se poate abține de la a vorbi fără să fie conștientă de comportamentul său.

Cum să comunici cu persoanele vorbărețe

Ca urmare, cercetătorii de la Universitatea Maastricht au identificat șase strategii principale. Trei dintre acestea se bazează pe idei despre posibilele cauze ale vorbăreției, iar alte trei se concentrează pe „minimizarea consecințelor negative”. Toate acestea vizează inițial obținerea unei înțelegeri reciproce între medic și pacient, dar nimic nu le împiedică să fie aplicate în viața de zi cu zi.

Pe baza unei înțelegeri a cauzelor vorbăreției, se pot face următoarele:

  • Oferiți sprijin emoțional persoanei a cărei vorbăreție poate fi legată de singurătate.
  • Structurați conversația pentru a ajuta persoana cu slabe abilități de comunicare să treacă la subiect.
  • Creați un mediu confortabil și sigur dacă persoana vorbește prea mult pentru că este anxioasă.

Pagini: 1 2

Publicitate

Ce determină capacitatea de a vedea oamenii așa cum sunt

Pentru a răspunde la această întrebare, psihologii folosesc adesea modelul de acuratețe realistă al lui David Funder, care este o versiune extinsă a modelului mai vechi și mai general al lentilelor lui Egon Brunswick, descris în anii 1950. Aceste modele oferă un cadru pentru înțelegerea modului în care deducem calitățile personale ale oamenilor care determină comportamentul lor din indicii – manifestări vizibile ale caracterului sau acțiunilor unei persoane.

Pagini: 1 2

Publicitate

Gândește-te care sunt motivele tale

Nimeni în afară de tine nu va ști vreodată, așa că încearcă să afli care sunt motivele tale reale. Poate că sunteți gelos pe un prieten sau o prietenă. La urma urmei, acum persoana iubită petrece cea mai mare parte a timpului cu o altă persoană, iar tu aproape că nu îi acorzi atenție. Sau poate că vă străduiți în mod inconștient să obțineți despărțirea lor. De exemplu, pentru că tu însuți ai vrut să începi o relație cu acea persoană, dar ai ajuns prea târziu.

Dacă vezi că franchețea ta nu este dezinteresată, nu te grăbi să începi o conversație cu un prieten sau o prietenă despre neajunsurile alesului lor. Poate că veți fi în măsură să le despărțiți. Dar nu este un fapt că după aceea veți putea să vă păstrați prietenia.

Pagini: 1 2

Publicitate

Ce este efectul cameleon

Este imitația inconștientă a expresiilor faciale, a gesturilor, a comportamentului verbal, a indiciilor nonverbale și a altor elemente de comportament ale unei alte persoane. La fel cum cameleonii, după care este numit efectul, își pot schimba coloritul, noi tindem să ne adaptăm la persoanele cu care interacționăm în mediul social. Și pe măsură ce devenim mai asemănători cu ei, ei devin mai asemănători cu noi.

De ce apare efectul cameleon

Motivele acestui fenomen au legătură cu evoluția. Cercetările privind mimetismul comportamental sugerează că îi copiem în mod inconștient pe oamenii din jurul nostru pentru a ne crește șansele de a fi acceptați într-un grup. Acest lucru era necesar pentru strămoșii noștri, deoarece trebuiau să se bazeze pe alții pentru supraviețuire, cum ar fi găsirea hranei și apărarea împotriva prădătorilor.

Pagini: 1 2

Publicitate